HEADLINE

SAMBAL_ ACAN KEMANGI


Sambal acan merupakan makanan nang kada kawa tapisah dari lidah orang kita di banua sehari hari.

kali ini dapur ACIL handak berbagi resep sambal acan tapi divariasi wan kemangi, nyaman banar meulahnya cucuk gasan pian pian yang hauran tapi masih handak meulahakan makanan nang nyaman gasan kaluarga. 


Bahan :
1. lombok rawit 25 buah
2. lombok habang segar 5 buah
3. Tomat balinjan 1- 13 buah
4. Bawang habang 3 siung
5. Bawang Putih 2 siung
6. Trasi 1 ruas ( Ulun memakai trasi bangka, kabalujuran dapat kiriman)
7. Daun Kemangi secukupnya
8. limau kuit secukupnya
9. Uyah dan penyedap secukupnya ( bisa diganti gula habang)
10. Minyak untuk menumis secukupnya

Cara Meulah :
1. Bersihkan semua bahan lalu tumis dengan minyak sampai agak layu
2. Tiriskan dan giling kasar
3. Tambahkan daun kemangi dan giling kasar
4. Tambahkan Garam dan penyedap, Koreksi rasanya
5. Andak di wadah lalu siram dengan minyak panas
6. Tambahkan perasan limau
7. Sambal siap dimakan.




Selamat Mencoba.

No comments